sundeer logo

Nincs még jegyed?

Rituálé

Szertűz

Mint minden évben, most is meggyújtjuk a szertartástüzet, amely 5 napig ég majd. A szertüzek segítenek megőrizni egy esemény vagy szertartás erejét és tisztaságát, segítenek megvédeni a jelenlévőket, és a szeretet jegyében szentségben tartani a dolgokat. Az ilyen tüzeket a Teremtő Tüzének is nevezik, hiszen ezen az ősi elemen keresztüli kapcsolódás az egyik legerőteljesebb módja annak, hogy kapcsolódjunk Tengri Atyához (Teremtő), Nap Apához és Földanya Méhének Szent Tüzéhez. A tűz az ő ajándékuk, a Szellem megnyilvánulása, az Univerzum közepén égő Örökkévaló Tűz megtestesülése.

A Szertűz és környéke az ima, csend, lelki elmélyülés, tisztelet és a hála helye. Kérünk benneteket, hogy ezt tartsátok észben, amikor a Tűz elé léptek.

szertuz-galeria-01
szertuz-galeria-02
szertuz-galeria-03

Kérjük, ne tegyetek semmit a Szertűzbe, kivéve a szent növényeket, amelyeket a szent térben tartanak.

Beszéljetek Tűz Apához a szívetekből, és figyeljétek mi történik… Annak érdekében, hogy az esemény után biztonságosan utazhassatok haza, és zökkenőmentesen térhessetek vissza a mindennapi életetekbe, ne felejtsetek el odamenni a Szertűzhöz, mielőtt elhagyjátok az összejövetelt. Ajánljatok fel egy kis dohányt Tüz Apának, és kérjétek a támogatását a földeléshez, segítségét, hogy visszakerüljetek a középpontotokba, és hogy újból szilárdan visszaállhassatok a jelen pillanatba.

Áldás

Napszarvas Cserga

A Napszarvas olyan tartalmas rendezvény, amely közösségi imádságra és tapasztalat megosztásra hív, mélyen gyökerező hagyományok elsajátításán keresztül, az elmélyülés és tisztelet légkörében.

Szertartásunk részeként a cserga (izzasztó kunyhó, temazcal, inípi, sweatlodge…) medicínájával is dolgozunk.

sweatlodge4
sweatlodge3
Cserga

Mi az a Cserga (izzasztókunyhó, Temazcal, inípi)?

Ősi szertartás, amelyet Közép- és Észak-Amerika legtöbb őslakos népe gyakorol (de a világ más részein is használták, használják) a mai napig. Az izzasztókunyhó a hála, az élet ünnepe, a megtisztulás és az újjászületés szertartása. A résztvevőknek lehetőségük van dalban és imában visszatérni a Földanya méhéhez, meggyógyítani sebeiket, betegségeiket, letenni a múlt nehéz terheit, de örömüket is megoszthatják.

A Napszarvas öt napja alatt minden napkelte és napnyugta után tartunk izzasztókunyhó szertartást, azaz összesen 10 alkalommal, Földanya méhét jelképező kijelölt szent helyen. Ezeket a szertartásokat különböző elderek fogják vezetni, akik imáikkal támogatják a Napszarvast.

Elvárt öltözet

Feltételek

Arra kérünk mindenkit, hogy a szertartás szakralitása iránti tisztelete jeléül megfelelő öltözetet viseljen úgy az izzasztókunyhó előkészületei, mint az azon való részvétel során.

Nők térd alá érő ruha vagy térd alá érő szoknya és póló, a vállak eltakarása – a fedetlen vállak elvonhatják a résztvevők figyelmét a szertartás folyamatáról.

Férfiak rövidnadrág vagy hosszú nadrág.

Kérjük, ügyeljetek a fenti követelmények betartására, tartózkodjatok mindennemű ítélkezéstől, előítélettől a szertartás során.

A nyilvános meztelenkedés, a testet túlságosan felfedő ruhák nem megengedettek a szertartási térben (a szertűz körül, a szertartás alatt és az izzasztókunyhó elhagyásakor).

A szertartás előtt és alatt kábítószer, alkohol vagy egyéb tudatmódosító szer fogyasztása szigorúan tilos!

A szertartás előtt nem ajánlott enni. Az esti izzasztókunyhó szertartások esetén a napközbeni könnyű étkezés elfogadható. A szertartás előtt bármennyi vizet lehet/érdemes inni.

Aki GYÓGYSZERT szed, kérjük, vegye figyelembe a következőket: A meleg felerősítheti bizonyos gyógyszerek hatását, ami veszélyes lehet! – A gyógyszerszedő biztonsága érdekében mindenképp ajánlott megkérdezni a kezelőorvost, hogy az adott gyógyszer szedésének időtartama alatt szabad-e szaunázni. Ha a gyógyszernek nem lehet biztosan tudni a mellékhatásait, tanácsos kihagyni az izzasztókunyhó szertartáson való részvételt. Célszerűbb a megelőzés, mint a gyógykezelés!

Az izzasztókunyhó szertartás nem ajánlott az alábbi esetekben: szívbetegség vagy más súlyos keringési probléma, súlyos légúti problémák, súlyos idegrendszeri/pszichológiai/pszichiátriai problémák, a menstruáció napjain (holdidőben).

Ha a fenti információk figyelembevételével úgy döntesz, hogy részt veszel az izzasztókunyhó szertartáson, a helyedet a regisztrációs lap kitöltésével (személyesen) biztosíthatod. A regisztrációs lap az Információs pultnál. érhető el (a főbejáratnál).

 

Áldott szertartást, tisztulást és gyógyulást!

Mit vigyél magaddal a cserga (izzasztókunyhó) szertartásra

 • pipadohány a szertartást vezető gyógyítónak (ajánlott, de nem kötelező)
 • 2 törölköző, hogy megtisztíthasd magad a szertartás alatt és után
 • dob, vagy csörgő (opcionális)
 • strandpapucs, vagy cipő a sátradtól az izzasztókunyhóig, ha szükséges
 • jó szándék, amelyért imádkozol a szertartás alatt
DSC_3888
szertuz-galeria-03
Sunder talalkozo 2023.

Közösségi Tűz (Hangvölgy)

A Napszarvas Közösségi Tűz a Hangvölgyben található.

Ez a tűz kapcsolatban áll a Szertűzzel és az Cserga Tűzzel és jellemzője, hogy nagyon sokszínű, a nappal és éjszaka váltakozása szabályozza. Napközben különböző tevékenységeket, például szertartásokat, előadásokat, táncokat és koncerteket szolgál.

Az esti ritmust az éneklésnek, imáknak, csendnek, tanításoknak, történetek mesélésének, önvizsgálatnak szenteljük, és imával köszöntjük a hajnalt.

Adunk néhány tippet, hogyan működjünk együtt közösségként, hogy egyensúlyban tartsuk ezt a teret.

 • Kérjük, ne dobjatok semmit a Szertűzbe, kivéve a szent növényeket.
 • Kérjük, tartsátok tiszteletben az időseket és tanítókat, akik ott megjelennek. Ha bármiben segítségre van szükséged, kérd a tűz őrzőinek vagy a területért felelős segítők tanácsát.
 • Próbálj meg nem átmenni a tűz és a körülötte ülő és álló emberek között.
 • Hallgassd meg, amit mások mondanak és beszélj tiszteletteljes szeretettel.
 • Kerüld a nem odaillő témákat.
 • Ha épp szól egy dal, ne szakítsd félbe hangos beszéddel.
 • Amikor a beszélő botot körbe adják, figyelj a botot tartó személyre.
 • A dohányzás éjszaka engedélyezett
 • Csak azok maradjanak a szent körben, akik tisztelettel viseltetnek ősök és a jelenlévők felé.
rules1
rules3

Szabályok

Szabályaink célja a résztvevők közötti békés kapcsolat megőrzése, mellyel arra törekszünk, hogy mindenki védelemben, biztonságban és elfogadásban érezze magát. A Napszarvas teljes területe szertartás tér, vagyis közösségi keretek között erősítjük a gondoskodás és a jólét szakrális légkörét, elősegítve a test, a szív és a lélek gyógyulási folyamatát. Ez kiemelt figyelmet és egymás iránti tiszteletet igényel. Az együttélés szabályait követve egyesíthetjük és egy irányba terelhetjük a résztvevők energiáit. Ezzel egyúttal megbecsülésünket is kifejezzük az eldereink által közvetített ősi hagyományokból származó tudás és bölcsesség iránt.

A Napszarvas magatartási szabályai

 • Alkohol, drogok és egyéb tudatmódosító anyagok használata SZIGORÚAN TILOS a Napszarvas öt napja alatt. A felsoroltak bármelyikének birtoklása a rendezvény helyszínéről való kizárást vonja maga után.
 • A szertartások területén tilos a dohányzás. (cigarreta, vagy sodort dohány).
 • A pipa szertartásokon/dohány szertartásokon használt dohánynak szakrális jellege van, a szellemvilággal való kapcsolat eszközeként tekintünk rá.
 • Ne hagyd a gyerekeket felügyelet nélkül.
 • Ne szemetelj, ne dobd a cigarettacsikket a földre vagy a tűzbe.
 • Tartsd tisztán a környezetet.
 • Ne gyújts tüzet.
 • Lőfegyverek, fegyverek, kések, kardok, tűzijátékok és egyéb robbanóanyagok szigorúan tiltottak.
 • Csak a kijelölt helyeken kereskedj termékeiddel.
 • A Napszarvas programján kívüli szertartások vagy párhuzamos tevékenységek tartása nem megengedett.
 • Tartózkodj az események és szertartások megzavarásától.
 • Tartsd be a Szertűzhöz és a Csergához kapcsolódó szabályokat.
 • Házi kedvencek, kisállatok jelenléte még hordozó táskában sem megengedett. Szeretjük az állatokat, de mivel megzavarhatják a szertartásokat, kérjük, hogy kedvenceiteket erre az időre hagyjátok otthon, ezzel is segítve a rend megtartását és a figyelem összpontosítását a szertartástereken.
 • Vakvezető kutyák belépése engedélyezett.