TUDÁSŐRZŐK és TANÍTÓK - ELDERS and TEACHERS

Tudásőrzők - Elders

SHUNI GIRON

Guatemala

maya hagyományőrző

SHIRLEY KRENAK

Brazilia - Brazil


JOHN SOMOSI

Kanada - Canada

anishinaabemowin (ozsibve) hagyományőrző, tanító

anishinaabemowin (ojibwe) tradition keeper, teacher

Csodálatos EMBER, énekes, cserga vezető, pipaőrző, dobkészítő.

JAIME CASO VILLAVICENCIO

Peru

https://www.jaimecaso.org/

Az indián keresztnevem Nyuticsa, azt jelenti, hogy "jó vicces". Eredetileg "taknyoska" a jelentése, de ma már főként olyan emberre mondják, aki jön-megy, játszik, beszél az emberekkel, hülyéskedik, néha komoly, máskor meg komolytalan. Egyszóval éppen olyan, amilyen én vagyok. Egy barátom nevezett el így, akit Amautának hívnak, ő andoki pap, szellemi vezető, barátom. Ő tanított az igazi táncra, a tánc szellemiségére is. Az Andokban, Közép-Peruban, háromezer-négyszáz méter magasan, Huancayo városában születtem. Heten vagyunk testvérek, én vagyok a középső. Tízévesen falura költöztünk. Addig is sokszor utaztunk a magas hegyekben, négy-ötezer méter magasságban fekvő falvakba, mert édesapám ott született és ott volt a családja is. Iskolaszünetben mindig oda mentünk. Majdnem mindenki mesztic a családban, egyedül a nagymamám nem, ő csak kecsuául beszél. Nagyon ritka az, akinek csak tiszta indián vér folyik az ereiben. De a hagyományunk kecsua indián. Bár ahol születtem, az nem is kecsua, hanem egy régi, kecsua előtti, nagyon harcos kultúra földje, a huanca kultúráé. A huanca azt jelenti, szent hely, de azt is: kő, ahol helyet talált...

JONATHAN HORWITZ

USA/Svédország - USA/Sweden

antropológus, a sámánizmus nagyhírű tanítója, a Scandinavian Center of Shamanic Studies alapítója

TORDAI ZSUZSA

Kanada/Magyarország - Canada/Hungary

My name is Zsuzsa Tordai Benasaisquew.

I am a Canadian - Hungarian anthropologist, sociologist, a teacher and a traditionalist.

I started to work with women in 2004 with the purpose to help them embrace their womanhood, to experience the beauty and fullness of being a woman regardless of age, and to live femininity with dignity. Following a holistic approach I assist my sisters on their path to reconnect to ancient knowledge, feminine wisdom and power; to awaken and heal in the Sacred Feminine and to honor our sacred connection to Life.

Tordai Zsuzsa Benasaisquew vagyok, erdélyi gyökerű kanadai-magyar antropológus, szociológus, tanító és hagyományőrző.

2004 óta segítő munkával igyekszem támogatni nőtársaimat nőiségük megélésében és az abban való kiteljesedésben. Tapasztalatból tudom, hogy a nyugati kultúrákban sok nő számára nehézséget jelent méltósággal élni a nőiséget, örömmel várni és meglátni a szépséget a női lét minden szakaszában kortól függetlenül.

Célom, hogy holisztikus szemléletet követve segítsek visszatalálni a női erő és bölcsesség ősi forrásához, hogy a Szakrális Női Minőségben felébredve és abban gyógyulva erősítsük szent kapcsolódásunkat az Élettel és a Teremtés csodáival.

MARIANA ALAVARES

Argentína

 She is a medicine woman, who does different types of healing ceremonies and healing with plants. She is the designer of Curanderita, a healing system based on vibrational healing with flowers, which originate in the Amazonian rainforest and in the Peruvian Andes.

RAGNAR JOHNSEN

Norvégia - Norway

​Ragnar Johnsen is born in Norway.
He says: "Runes are dear friends that I have great respect for. Runes can help to bring to the surface and into the light , that what we need to see in our lives journey."
Ragnar is a gifted runemaster and he can read and translate runes and the message they have for the people to bring more understanding, clearness, light & love in to their life. Then healing begins and can be experienced.
He can sense the energies around people. He listens to their stories, verbal or nonverbal... He listens and speaks with his heart, soul and mind. Therefore it is not a common conversation. It is intense, energy changing and sometimes a needed wake up call. He has a clear and unique way of understanding situations. Yet always the answer is given with compassion , integrity and love... The runes serve as an important tool during these conversations...

KORBELY ATTILA

Magyarország - Hungary

Korbely Attila - Khúla Nga. Tiszteletbeli Ngamtusu'o, a sámánok útját éli, nganaszan neve Sámán Hollót jelent. Noboptie Ngamtusu'o halála évében született. Három hónapos korától 3 hónapig volt élet-halál között szülei nélkül. Hazaadták meghalni. 7 évesen kapott beavató álmot a nagy sámán Demnime Ngamtusu'o elköltözése után. 17 évesen készítette el első észak - szibériai vörösfenyő dobját. Ökológus lett és fotográfus. A National Geographicban 18 éve jelennek meg képei, írásai. 11 évig tanított egyetemen. Kiküldetésein az Egyenlítőtől a sarkvidékig bejárta a Földet. Hosszú évek óta kizárólag az ősi Ngamtusu'o utat járja, a szibériai paleo-archaikus sámánok világának őrzője, kultúrájuk, szertartásaik fenntartója.

CHERIL ANGEL

USA (Sicangu Native American)

Víz őrző

TOROA APERAHAMA

Új-Zéland/New Zealand

maori elder


ANDREAS VESHENGO JAKISCH

Németország/Magyarország (roma) - Germany/Hungary (gipsy)

A roma hagyaték kutatója és követője, tanító.

I began my spiritual, ceremonial work over 30 years ago. While traveling to different regions of the world, i was instructed in ceremonial practices by spiritual teachers. Through them i received initiations. This allows me to lead sweat lodges, vision quests and other ceremonies. I perform shamanic healing rituals. I use my big frame drum as a tool. Their vibrations and resonances can penetrate deep into the soul, so that fears and blockages can be released. Experiences through spiritual teachers of Roma culture opened the wayto find my own identity in spiritual work. Encounters in India, where my ancestors came from, rooted me and moved me deep into spiritual dimensions. Since then I have been working consciously through the energies of the Goddess Kali. 

PHILIP van der ZEE

Hollandia - Netherlands

A németalföldi hagyaték őrzője, mesemondó, zenész, szertartás vezető

DAYU

Bali


MARIA del CARMEN BARÓN SEPULVEDA - Tlazoxiuhpapalotl Nagymama

Mexico

A Nagy Szellem engedélyével és a Nagy Ősök engedélyével szeretnék egy kicsit beszélni eddigi utamról, utunkról.

A nevemet a vörös úton Iztaccihuatl lankáin ültették el, Tonalmitl nagymama és az ő duális párja Cenyaotl nagypapa, úgy mint Tlazoxiuhpapalotl (a szerelem pillangója). Jelenleg Escobillában, Santa Maria Tonamecatl Oaxaca településén élek. Családommal Jiquilpan Michoacanban élve 1996-ban meghívást kaptunk, hogy részt vegyünk a BÉKE ÉS MÉLTÓSÁG mozgalom résztvevőinek fogadására. Ezt a próféciák részeként az őseink hagyták ránk, akik újra csatlakoztak a sas, a kondor és a quetzal egy repüléséhez, egy küldetéshez, melyben 4 évente tudatos fohászért futunk. A Békét és méltóságot az őslakosoknak! mozgalom mindig északról Alaszkából és délről pedig Usuahiából (a tűz földjéről) indul és találkoztak már Teotihuacan Mexikóban, Panamában, Tical Guatemalában, 2020-ban Quito Ecuadorba lett volna. Mostanra tagja lettem a szervezői Vének Tanácsának és Mexikó, Oaxaca állam szervezője is vagyok ... A holdtánc rítusainkkal már 13 táncot teljesítettünk, hármat Paty Totlananzin nagymamával és 10 évet Xochimeztlivel nagymamával. A vörös út nagymamái vagyunk, hagyományos gyógymódokat osztunk meg, számos gyógyító terápiával segítünk, megerőszakolt és bántalmazott nőket, gyerekeket. Párokat és családokat segítünk, akár a tilma kikötése miatt (pre-hispán esküvő), akár a nézeteltéréseik orvoslására. Mindezt a temazkallin (szakrális izzasztó kunyhó) belül. Sokat dolgozunk az Obszidiánnal, mind a tükörrel, mind a tojással, hogy felismerjük a sötét oldalunkat a szent méh megtisztításáért, gyógyulásáért.

Gyógyítónőként , igyekszem a lehető legszorosabban ragaszkodni ősi hagyományainkhoz, a Temazkallihoz, ez a legnagyobb gyógyírünk. Női tudást osztunk meg, dula asszisztensként szülés után csípőzárást végzünk, masszírozunk, és energetikai tisztításokat hajtunk végre. Szakrális körökben dalokat osztunk meg és a Florida ( virág) nyelvet kakaó társaságában, sok egyéb mellett, mint például a tánc. Először is hálát érzek a Nagy Szellemnek, ezért a gyönyörű útért, a sok gyógyulásért, hogy amiért ezt a lehetőséget adta nekünk, hogy teljes szeretetünkkel szolgálhatunk. Köszönöm nővéreimnek, akik meghívtak ebbe a küldetésbe.

Amit szeretnénk megosztani: Gyógyászat, mint testi-lelki és spirituális gyógyítás, temazkallin belül, gyógyítás obszidián tükörrel és obszidián tojással,  hogy megmutassuk a nőknek, Mexikóban ,hogyan csinálunk női köröket és közben kezeléseket. Tlazokamahti (hálás vagyok teljes szívvel), hogy részese lehetek ennek a gyönyörű projektnek. Ahooo áldás, és a nagy szellem vezessen, hogy valóra váltsd a Szent álmot! Ragyogjon a Napunk ma, holnap és mindig!

DANASHING TAMANG

Nepál

Dhanshing a tamang népcsoporthoz tartozik. A Ta lovat, a Mang pedig embert jelent. Elmondása szerint a tamangok Tibetből, Tibet előtt pedig a sztyeppéről érkeztek, de hogy pontosan honnan, arra senki sem emlékszik.
Egy észak-nepáli faluban él. A Kalinchock hegy, ahová a sámánok évente elzarándokolnak erőt gyűjteni, csak háromnapi járóföldre van. Ő egy jankri, így hívják a sámánokat Nepálban, és már a 14. generációban jankri.

MAJERCSIK JÁNOS OGUZ

Magyarország - Hungary

Köszöntelek!

Majercsik János Oguz vagyok. 1977-ben születtem Budapesten. 1996-ban, fiatalon ismerkedtem meg a táltos szellemiséggel, sámáni világképpel. Az első élmények, a kezdetek, Somogyi István és Sólyomfi-Nagy Zoltán programjain oly meghatározóak voltak, hogy azóta is ezen a gyakorlati tapasztalásokon, megismeréseken, alapuló ösvényen járok. A kezdetek óta folyamatosan tanulok, részt vettem sok-sok lélekutazáson, transzlégzésen, parázson járáson, izzasztó kunyhón, látomáskeresésen, naptáncon, hagyományőrző rendezvényeken és szertartásokon. 2006 óta magam is tanítok és vezetek ilyen jellegű szertartásokat, valamint lelki eredetű problémák egyéni kezelésével is foglalkozom. Átadást kaptam izzasztó kunyhó, látomáskeresés, naptánc szertartások vezetésére Sólyomfi Nagy Zoltán által, transzlégzést tanultam Louise Bloomentol. 2013-ban kerültem kapcsolatba mongol sámánokkal Magyarországon, ami egy újabb fejezetet nyitott meg sorsom könyvében. 2019-ben, személyes meghívásra eljutottam Mongóliába és beavatást kaptam Tsoggerel Temdeg boo (sámán) által ottani mongol hagyomány szerinti sámánizálásra. Tanítóimhoz hasonlóan egy szemléletet, világnézetet igyekszem közvetíteni, mely a Végtelen Kék Ég, Tengri, Öregisten tiszteletén alapul. Őseim nyomában járva fontosnak tartom a régi hagyományok, tradíciók mai korban való megélését, hagyományos világnézetünk és ünnepeink felélesztését. Hiszem hogy ezek segíthetnek jelen korunk feladataiban, világunk jobbá tételében. 

Elérhetőségek:

www.osokutja.hu

osokutja@gmail.com

+36-30-970-7304

SÓLYOMFI-NAGY ZOLTÁN

Magyarország - Hungary

www.tengri.hu - www.sundeer.hu

www.osforrasiskola.hu

néprajzkutató, kulturális antropológus, tanító

Ősforrás Iskola

A sámán (tátos) hagyomány gyakorlati megismérét 1991-ben kezdtem.

1997 ősze óta magam is tanítom e tudást, ŐSFORRÁS ISKOLA néven.

Ötször utaztam az Egyesült Államokba (1996-2000. között minden évben), s egyszer Kanadába (2016.), ahol különböző indián rezervátumokon és azokon kívül ismertem meg az őslakók mai életét. Részt vettem izzasztó kunyhó szertartásokon (1983 óta Magyarországon is), melynek vezetésére is megtanítottak, miután teljesítettem annak feltételeit. Négyszer táncoltam végig a lakota Naptánc Szertartást (Magyarországon 2000. óta minden évben vezetem is "Magyar Naptánc" néven, immár Oguz és Tordas testvérrel). Háromszor utazhattam Indiába (2009.: Nagpur, 2012.: Haridwar, Rishikesh, 2018.: Mumbai), hogy egy, a vallások sokszínűségének megőrzését céljául kitűző konferencián vegyek részt. 

Barátaimmal és a 2002-ben alapított NIMRÓD Együttessel közös zenélésünk eddig kilenc zenei s egy prózai anyagban jelent meg. 2004. márciusában "Csillagsólyom" címmel jelent meg első verseskötetem (Szenzár kiadó), majd 2007. végén megjelent a második kötet: "Göncöl szekerén" (Püski kiadó), 2020-ban pedig Vártalak címmel gyűjteményes verses-dalszöveges kötetem.

www.tengri.hu

www.osforrasiskola.hu

solyom7@gmail.com

+36203634076

FISTER MÁRIA MAGDOLNA

Magyarország - Hungary

Szociológus, egyetemi oktató, többek között a csallóközi és mátyusföldi magyar hagyaték kutatója, őrzője. 

SIGILETOV VITALII

Hanti (Oroszország) - Hanti (Russia)

HELENE LINDMARK

Sweden (sapmi) - Svédország (számi)

Tanítók - Teachers

CSOÓRI SÁNDOR

Magyarország - Hungary

Magyarország egyik legismertebb népzenésze, a Muzsikás Együttes alapító tagja, az Ifjú Muzsikás alapítója. Évtizedek óta foglalkozik a magyar népzene spirituális tartalmával, üzenetével és ritmusvilágával, melyről könyvei is megjelentek. 


PAULINYI TAMÁS

Magyarország - Hungary

Tanító, író, a Szintézis Szabadegyetem alapító-vezetője - Teacher, writer, founder and leader of the "Sintezis Open University"

HALÁSZ KRISZTA

Animi tanító

Magyarország - Hungary

KONCZ MÁRIA

Délvidék (Szerbia)

SZARKA GÁBOR TEMÜDZSIN

Magyarország/Svájc - Hungary/Switzerland

Karaul által kinevezett Svájcban élő tátos

BARÁT ISTVÁN ZSOLT

Magyarország - Hungary

Négy Őselem Iskola

IMRICH ZOLTÁN

Magyarország - Hungary

LÓKI GYÖRGY

Magyarország - Hungary

A magyar sólymászat legismertebb képviselője, sokáig Magyarország Fősólymásza volt. A Sólymász Rend alapítója. 

Dr. KEREZSI ÁGNES

Magyarország - Hungary

néprajzkutató, kulturális antropológus (ELTE) - ethnographer, cultural anthropologist

BELANKA JÁNOS FEHÉR FARKAS és ÉVI

Magyarország- Hungary

Szeretettel köszöntünk benneteket a Fehér Farkas Dobkészítő Alkotóműhely alapítóiként. Több, mint 30 esztendeje fogjuk egymás kezét, és szereztük meg közös tapasztalatainkat ahhoz, hogy a jelen világban a hozzánk forduló embereknek segíteni tudjunk. Hosszú éveken keresztül kerestük a szabadságot, azt az erőt és tudást, mely emelni tud bennünket testileg, lelkileg, szellemileg egyaránt. Megismerkedtünk a dobokkal, gyógyító hatásukkal, energiájukkal és később a készítésükkel is. Azóta is folyamatosan foglalkozunk ezzel az úttal, és éljük az ősmagyar hitvilágot. Hisszük a leszületés előtti feladatvállalást, amely során megvalósíthatjuk önmagunkat, és segíthetünk másoknak is ebben a folyamatban. A sok-sok megélésnek, tapasztalásnak, felismerésnek köszönhetően fogtunk hozzá hosszú évekkel ezelőtt a beavatott dobkészítéshez, amelyet igyekeztünk a lehető legmagasabb színvonalra emelni. "Dobom dobban benned dobban, dobom hangja szívedben dobban..... a múlt szelleme a jelenben is világítson a dobokon keresztül, hogy a nemzeti hovatartozásukat megőrizhessék az emberek." Kívánjuk, hogy minél több lélek tapasztalja meg ezt az érzést és változtasson önnön maga életén.

Érkezünk Békés megyéből, Szarvasról, a történelmi Magyarország földrajzi középpontjából , az Álda-lak Farkastanyáról.

KISS GABRIELLA ARIKÁN

Magyarország - Hungary

Vagyok a Nő, a Női Őserő, mely csendben, és halkan a földből tör elő!
Nőként, az energiák, és a tudás női aspektusát képviselem, Földanya papnőjeként a sámánság útját járom, mely a tapasztalás, és a tudatosság ösvénye. Életemben kulcsfontosságúnak tartom az éberséget, az együttérzést, egymás elfogadását, és tiszteletét.
Dobbal, hanggal, tánccal, vagyis rezgésekkel, és erőkkel dolgozom. A sámánéneklés, a sámándobolás, és az izzasztókunyhó azok a medicina-k, amelyeken keresztül a legtöbbet tudom adni a világnak.
Az Őserő Körének megálmodója vagyok, feladatom ennek, a bennünk élő ősi erőnek az élesztése. Fontosnak tartom, hogy minél több emberben kinyíljon a sámáni képesség. Ideje felismernünk: kik vagyunk valójában! Lényeges, hogy fel merjünk vállalni önmagunkat, hogy beleálljunk isteni erőnkbe, tudatosan éljünk adottságainkkal, és így a világ javára lehessünk.

SOMOGYI ISTVÁN KARAK

Magyarország - Hungary

Somogyi István "KARAK" eredeti végzettségét tekintve kémia-biológia szakos tanár (ELTE TTK). Néhány év tanítás után megalapítja és rendezőként közel 20 éven át vezeti az Arvisura színházat. Fontosabb előadásaikat több mint 10 évig játsszák, számos hazai és külföldi színházi fesztivál díjait elnyerte. Somogyi 1986-ban került érintkezésbe az ősi sámán módszerekkel, mikor részt vesza hazánkba érkező Michael HARNER kurzusán, amely tapasztalatai jelentős hatással vannak rá, és ő maga is erre az útra lép. Az 1990-es évek legelején ő szervezi és vezeti az első doboló kört Magyarországon. Így ő is lendületet ad az ősi (kereszténység előtti) spirituális módszerek újjászületéséhez. Teszi ezt olyan saját szakrális dalszerzeményekkel és módszerekkel, melyeket már több generáció is megismert és dalhagyományként ápol. Somogyi azóta is "felderítőként" ezen az úton jár, tapasztalatait számtalan csoportban adja át az érdeklődő útkeresőknek, útonjáróknak.

KOVÁCS KRISZTIÁN TORDAS

Magyarország - Hungary

Hét Irány Szellemi Közösség

SZABÓ ISTVÁN KARTAL FIA TORDA

Magyarország- Hungary

Segítőnek tartom magam. Amikor szertartást tartok, az a célom, hogy a nekem bizalmat szavazó embereknek segítsek meglátni, megtapasztalni azt a világot, azokat a csodákat, amit egy szertartáson én magam is látok és tapasztalok.

SZABÓ ILDIKÓ

Magyarország - Hungary

KERESZTES BARNA

Magyarország - Hungary

MARIA TERESA

Mexico

Nevem Mazatl (María Teresa), mexikói gyógyítónő vagyok, köszönhetően a mexikói hagyományok őrzőinek a Nagymamáknak. Ketten különlegesen fontosak és kedvesek a szívemnek és utamnak, TezkaQuetzal nagymama, akivel a gyógyításban az obszidián tojással , az omi (obszidián köldök) és az Elementálokkal dolgozom. Tlazoxiuhpapalotl nagymama, aki megadta nekem a megtiszteltetést, hogy a Zihucoaltl -ja legyek (szolgálati segédje) és tűz sas a Temazcalliban. Tűzszertartásokon és workshopokon osztotta meg tudását velem a Maya Quiche-ről és a Szent energiacseréről, valamint megalapította Női Kollektívánkat Itzpapalotl-t Mexikóban. Saját tapasztalataim és gyógyulásaim alapján megtiszteltetés megosztani a medicínákat az obszidián tojást és női tudást ezen a találkozón. A nőknek igyekszünk újra összekapcsolni és megerősíteni női származásukat, az ősi emléket a kreatív nőt, aki képes öngyógyítani a tudatos orvoslás segítségével. A tudás, a kreativitás, a szeretet és a hatalom megosztása szent feladatunk. Ezért különféle műhelyeket és gyógyító eszközöket hoztunk Magyarországra.

• Obszidián tojás és köldök műhely (gyógyítás és védelem)

• Flora vaginale természetes gyógymódok

• Holddiagram

Nagyon hálás vagyok a saját gyógyulásomért, és ez a hála azóta is kísér. A szívemben , ezzel a kicsi, de bőséges maggal, amellyel sikerült megtartanom magam harmóniában és egyensúlyban. Köszönöm Nagy Szellemnek a végtelen tudáscsere áldását Ahoo!


SÜTŐ ANNAMÁRIA BABI

Magyarország - Hungary

asszonykepzo.hu

Tóth Eszter

Magyarország - Hungary

Tóth Eszter énekes-dalszerző, zenész, zenekarai a Lanou (folk pop) és a Napfonat női énekegyüttes (a cappella). Az éneklés mellett gitáron, citerán, ír buzukin, zongorán és keretes dobon játszik, torokénekel. Hisz az éneklés felszabadító és közösségformáló erejében, rendszeresen tart népdalköröket és énekköröket. "Szabad a Madárnak" népdalkörét 2019 óta vezeti, amelynek célja, hogy közelebb hozza a közösségi éneklést és a magyar hagyományt a modern világban élő emberekhez.

"A zene, az éneklés segítségével egyszerű és rövid úton juthatunk el a lelkünkhöz, jobban megismerhetjük magunkat, erőfeszítés nélkül az öröm állapotába kerülhetünk. A népdalok is különlegesek ebből a szempontból, azt tapasztalom, összekapcsol minket a közös nyelv, dallamvilág és szimbólumrendszer, és szinte a gondolkodásunkat kikerülve nyitja meg a lelkünket és alakít ki azonnali egyszerű, tiszta közösségi élményt. A népdalkörökön felmerülő ősi szimbólumvilág a lélek saját nyelve, amely által nagyon sokat tanulhatunk a minket körülvevő természetről, saját magunkról, és arról, hogy hol a helyünk a világban."

Kaya Kuzucu

Törökország - Turkey

Zenész, a Tengri hagyomány követője

Szervezés alatt

Zenészek - Musicians

ÖLVEDI GÁBOR (csütörtök este)

Magyarország - Hungary

GERENDÁS PÉTER (szerda este)

Magyarország - Hungary

SÁMÁN RETRO BAND (Somogyi István Karak, Csoóri Sándor, Paulinyi Tamás, Barát István Zsolt, Keresztes Barna, Sólyomfi-Nagy Zoltán, Sütő Annamária Babi, Kiss Gabriella Arikán, Belanka János Fehér Farkas, Belankáné Évi, Szabó István Torda) + mindenki... (péntek este)

Magyarország - Hungary

EARTHJAM (szombat este)

Magyarország - Hungary